Search
Close this search box.

Γιατί μου συνταγογραφούν την αζαθειοπρίνη;

Η αζαθειοπρίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αρκετών ρευματικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Η αζαθειοπρίνη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστηµα (το σύστηµα άμυνας του οργανισμού). Μια από τις δράσεις της είναι η μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται µε προσοχή. Οι γιατροί συχνά τη συνταγογραφούν σε ασθενείς που παίρνουν θεραπεία µε στεροειδή έτσι ώστε να μπορέσει να μειωθεί η δόση των στεροειδών.

Γιατί μου συνταγογραφούν την αζαθειοπρίνη;

Πότε πρέπει να παίρνω την αζαθειοπρίνη;

Την αζαθειοπρίνη πρέπει να την παίρνετε µια ή δύο φορές την ημέρα, μαζί ή μετά το φαγητό.

Τι δόση πρέπει να παίρνω;

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τη δόση που θα παίρνετε. Το κάθε χάπι περιέχει 50 mg αζαθειοπρίνης. Συνήθως θα αρχίσετε με μία μικρή δόση (για παράδειγμα 50 mg αζαθειοπρίνης). Αργότερα, αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο μπορεί να την αυξήσει. Η δόση που θα παίρνετε εξαρτάται από το σωματικό βάρος σας.

 

Η αζαθειοπρίνη δεν είναι παυσίπονο. Έτσι, αν παίρνετε κάποιο παυσίπονο ή/και αντιφλεγμονώδες φάρμακο, τότε είναι σημαντικό να συνεχίσετε να το παίρνετε μαζί µε την αζαθειοπρίνη, εκτός αν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.

Σε πόσο καιρό θα αρχίσει να δρα η αζαθειοπρίνη;

Η αζαθειοπρίνη δε δρα αμέσως. Χρειάζεται χρονικό διάστηµα 6 ως 12 εβδομάδων μέχρι να παρατηρήσετε κάποια ωφέλεια.

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της αζαθειοπρίνης;

Η αζαθειοπρίνη μπορεί να προκαλέσει, ορισμένες φορές, ναυτία, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, απώλεια της όρεξης ή απώλεια των μαλλιών. Επίσης, η αζαθειοπρίνη μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των κυττάρων του αίματος (ερυθρά, λευκά, αιμοπετάλια) και ένα από τα αποτελέσματα είναι η μείωση της παραγωγής των.

 

Επιπλέον, παίρνοντας αζαθειοπρίνη μπορεί να σας κάνει περισσότερο ευαίσθητο στις λοιμώξεις. Αν μετά την έναρξη της αζαθειοπρίνης παρουσιάσετε κάποια λοίμωξη, πυρετό, πονόλαιμο, ίκτερο (κιτρινίσει το δέρμα), ανεξήγητες µελανιές ή αιμορραγίες, ή αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε νέα συμπτώµατα τότε θα πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας.

 

Αν δεν έχετε περάσει ανεμοβλογιά και έρθετε σε επαφή με άτομο που έχει ανεμοβλογιά ή έρπη ζωστήρα, ή αν παρουσιάσετε ο ίδιος ανεμοβλογιά ή έρπη ζωστήρα, κατά το χρονικό διάστημα που παίρνετε αζαθειοπρίνη, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας, γιατί μπορεί να χρειαστείτε ειδική θεραπεία.

Χρειάζονται ειδικές εξετάσεις ενώ παίρνω την αζαθειοπρίνη;

Θα χρειαστεί να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος, όπως προτείνονται από το γιατρό σας, για όσο χρονικό διάστημα παίρνετε την αζαθειοπρίνη, διότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα κύτταρα του αίματος και στο συκώτι. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τις εξετάσεις αυτές. Είναι πολύ χρήσιμο για σας να έχετε συγκεντρωμένα τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων (π.χ. αίματος, ούρων κ.ά.) σ’ ένα ντοσιέ (κατά προτίμηση με έλασμα), που θα το έχετε μαζί σας καθε φορά που επισκέπτεστε ένα γιατρό. ∆εν πρέπει να παίρνετε την αζαθειοπρίνη εκτός αν κάνετε εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μπορώ να παίρνω άλλα φάρμακα μαζί με την αζαθειοπρίνη;

Ορισμένα φάρμακα αλληλεπιδρούν με την αζαθειοπρίνη. Αν και τα περισσότερα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια μαζί µε την αζαθειοπρίνη, δε θα πρέπει να παίρνετε φάρμακα χωρίς συνταγή και χωρίς να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Επίσης, θα πρέπει πάντα να αναφέρετε σε κάθε γιατρό που σας θεραπεύει το ότι παίρνετε την αζαθειοπρίνη.

Μπορώ να κάνω εμβόλια ενώ παίρνω την αζαθειοπρίνη;

Θα πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της πολιομελίτιδας και ο ιός της ερυθράς. Αυτά τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για την ανοσοποίηση ατόμων εναντίον της πολιομυελίτιδας και της ερυθράς. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης και του πνευµονιόκοκκου είναι ασφαλή και συνιστώνται.

Επηρεάζει η αζαθειοπρίνη τη γονιμότητα ή την εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε θα πρέπει να παίρνετε την αζαθειοπρίνη. Αν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος ή αν μείνετε έγκυος, ενώ παίρνετε την αζαθειοπρίνη, θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Επίσης, δε θα πρέπει να θηλάσετε αν παίρνετε την αζαθειοπρίνη.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την αζαθειοπρίνη ή αν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες για τη θεραπεία σας, τότε θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Θυμηθείτε να φυλάσσετε όλα τα φάρμακα μακριά από τα παιδιά, σε ασφαλές μέρος!

Το πρωτότυπο κείμενο προέρχεται από το φυλλάδιο “Drugs for arthritis; azathioprine”. Ευχαριστούμε τον οργανισμό Arthritis Research Campaign (Μεγάλη Βρετανία) για την άδεια απόδοσής του στην ελληνική γλώσσα.