Η αναγκαιότητα φροντίδας της ψυχικής υγείας στις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
Πολλές έρευνες επισημαίνουν την υψηλή ανάγκη για υποστήριξη στη διαχείριση των συναισθηματικών και κοινωνικών επιπλοκών που συνοδεύουν τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Η έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάζουμε εδώ , καταδεικνύει την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των πασχόντων από τη στιγμή της διάγνωσης και μετά, με σχεδόν το σύνολο των πασχόντων να δηλώνει ότι θα έκανε χρήση ανάλογων υπηρεσιών (96%). Παρ’ όλα αυτά, λιγότερο από το ¼ των συμμετεχόντων (23%) είχαν ερωτηθεί από το ρευματολόγο τους για κοινωνικά ή συναισθηματικά ζητήματα που ενδέχεται να τους απασχολούν, γεγονός που υποδηλώνει ένα κενό μεταξύ της υποστήριξης που προσφέρεται και αυτής που επιθυμείτε.
Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του West της Αγγλίας με χρηματοδότηση και υποστήριξη της Arthritis Research UK, στηρίχθηκε στις απαντήσεις 1200 πασχόντων αναφορικά με την υποστήριξη που είναι διαθέσιμη για αυτούς στο παρόν και το είδος των υπηρεσιών που θα επιθυμούσαν να παρέχεται στο μέλλον . Από όσους ερωτήθηκαν, μόνο μια μικρή μειοψηφία (6%) δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν ανεξάρτητη κοινωνικών και συναισθηματικών ζητημάτων. Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή και σταδιακή φθορά των αρθρώσεων που συνοδεύεται από ακαμψία και πόνο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα θλίψης, κόπωσης, άγχους και δυσφορίας.
Όταν ρωτούνται για πιθανές πηγές υποστήριξης, οι πάσχοντες δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν καταρχήν να έχουν πρόσβαση σε μια κατά πρόσωπο υποστήριξη από τον ρευματολόγο ή το γενικό ιατρό. Αν τους δινόταν η δυνατότητα, τα δύο τρίτα των πασχόντων δήλωσαν ότι θα ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν προγράμματα αυτοδιαχείρισης.
Άλλες υπηρεσίες που ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν είναι οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης των πασχόντων πάνω στη διαχείριση του πόνου και σε άλλα σχετικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι χρειάζονταν περισσότερη υποστήριξη σε πρακτικά ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της αρθρίτιδας στη δουλειά, την διασκέδαση και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ρευματική πάθηση και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με την συμπαράσταση των επαγγελματιών υγείας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βρετανικής Ρευματολογικής Εταιρείας (British Society for Rheumatology): «Τα άτομα που αναπτύσσουν μια φλεγμονώδη αρθρίτιδα μπορεί να βιώσουν σωματική και ψυχολογική δυσφορία. Υπάρχει ξεκάθαρα μια τεράστια ανάγκη από μέρους των ατόμων με φλεγμονώδεις αρθρίτιδες που μένει αναπάντητη ενώ η ψυχολογική υποστήριξη θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής τους. Όλες οι ρευματολογικές υπηρεσίες θα έπρεπε να προσφέρουν πρόσβαση σε επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη».
Τα πορίσματα της παραπάνω έρευνας έχουν διαπιστωθεί και εμπειρικά από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα που αντιλαμβανόμενη την αξία των υπηρεσιών αυτών εφαρμόζει εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια ένα πρόγραμμα παρέμβασης που παρέχεται δωρεάν στους πάσχοντες, ενώ κάθε χρόνο οι υπηρεσίες του αναβαθμίζονται. Βασικός άξονας αυτού του προγράμματος είναι η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα με ρευματικά νοσήματα που λειτουργεί πανελλαδικά και με αστική χρέωση, καθημερινά 10:00- 16:00 εκτός Σαββατοκύριακου.
Προβλήματα στην επικοινωνία με τους θεράποντες , δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, περιορισμοί που υφίστανται και αλλαγές που αναγκάζονται να κάνουν σε πολλούς τομείς της ζωής τους και τα συναισθήματα που τους προκαλούν όλα τα προηγούμενα είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν όσους μας τηλεφωνούν.
Για την χρονιά που έρχεται η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. απαντώντας στις ανάγκες των ατόμων που έχουν ήδη απευθυνθεί τηλεφωνικά ή έχουν εγγραφεί στο Σύλλογο μας, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης που θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα.
Παράλληλα θα συνεχιστεί η λειτουργία ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα που νοσούν και θα ξεκινήσει για πρώτη φορά ομάδες για τους φίλους και τους συγγενείς που θέλουν να τους συμπαρασταθούν αλλά αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι προϋπόθεση αποτελεί να λάβουν και εκείνοι την κατάλληλη υποστήριξη.