Ο Αγχολέων, παραμύθι ή αλήθεια
NIA Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι τυπικές ενδείξεις της αρθρικής φλεγμονής είναι ο πόνος, η διόγκωση και ο περιορισμός της κινητικότητας της άρθρωσης. «Ιδιοπαθής» σημαίνει ότι δε γνωρίζουμε την αιτία της και «νεανική», σε αυτήν την περίπτωση, σημαίνει ότι τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται πριν την ηλικία των 16 χρόνων.

Τι συμβαίνει στις αρθρώσεις;

Ο αρθρικός υμένας που περιβάλλει την άρθρωση, που είναι συνήθως πολύ λεπτός, γίνεται πολύ πιο παχύς γιατί γεμίζει από φλεγμονώδη κύτταρα και η ποσότητα του υγρού που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση, αυξάνεται. Τα μαλακά μόρια που περιβάλλουν την άρθρωση φλεγμαίνουν και αυτά. Όλα αυτά προκαλούν διόγκωση, πόνο και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης. Χαρακτηριστικό της αρθρικής φλεγμονής είναι η δυσκαμψία της άρθρωσης που προκύπτει έπειτα από παρατεταμένη ανάπαυση. Επομένως παρουσιάζεται ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες (πρωινή δυσκαμψία). Συχνά το παιδί επιχειρεί να μειώσει τον πόνο κρατώντας την άρθρωση σε μια θέση μεταξύ κάμψης και έκτασης. Η θέση αυτή ονομάζεται «ανταλγική».

Eνα βασικό συστατικό της θεραπείας είναι η φυσικοθεραπεία όπου με κατάλληλες ασκήσεις, καθώς και χρήση ναρθήκων, όταν χρειάζεται, βοηθούν για να αποφευχθούν παραμορφώσεις και να η διατηρηθεί η φυσιολογική θέση των αρθρώσεων. Η άθληση είναι ένα βασικό στοιχείο της καθημερινής ζωής ενός παιδιού. Ένας από τους κύριους στόχους της θεραπείας της ΝΙΑ είναι να επιτρέψουμε στα παιδιά να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή και να μη θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από τους συνομηλίκους τους. Επομένως, η γενική τάση είναι να αφήνουμε τους ασθενείς να αθλούνται και να τους εμπιστευθούμε ότι θα σταματούν την προσπάθεια όταν πονέσουν σε κάποια άρθρωση. Παρόλο που η μηχανική καταπόνηση δεν είναι ωφέλιμη σε μια φλεγμαίνουσα άρθρωση, θεωρείται πως η μικρή βλάβη που μπορεί να επακολουθήσει είναι πολύ μικρότερη από το ψυχολογικό τραύμα που θα δημιουργηθεί από την απαγόρευση στο παιδί να εξασκεί αθλήματα με τους φίλους του εξαιτίας της νόσου.

Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, 5ο ετήσιο συνέδριο ορθοπαιδικής παίδων, Καβάλα, Μάιος 2010. Κοτρίκη Παρασκευή, Φυσιοθεραπεία, Λούλα Βασιλική, Φυσιοθεραπεία, Κεραμιδά Αναστασία, Φυσιοθεραπεία,Κεχαγιά Χριστίνα, Φυσιοθεραπεία, Σαλαμπάση Σταυρούλα, Φυσιοθεραπεία

Τρεις τύποι ΝΙΑ

Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΝΡΑ) είναι μία χρόνια νόσος που προκαλεί φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και αρχίζει πριν από την ηλικία των 16 ετών. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί γιατί συχνά τα παιδιά ανέχονται καλά τις διαταραχές της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και τον πόνο και μπορεί παρά τη φλεγμονή να μην παραπονιούνται. Παρατηρήσεις συνήθως των γονέων για ατονία, δυσκαμψία κατά το ξύπνημα, απροθυμία να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τις πάσχουσες αρθρώσεις, και τέλος μειωμένη δραστηριότητα, μπορεί να είναι ενδείξεις που οδηγούν στη διάγνωση.

Οι αιτίες της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι άγνωστες. Μερικοί γενετικοί δείκτες είναι πιο συχνοί σε συγκεκριμένους τύπους νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή σε παιδιά που αναπτύσσουν συγκεκριμένες επιπλοκές από αυτήν. Παρόλο που αυτό το γενετικό προφίλ μπορεί να συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης αρθρίτιδας, ωστόσο αυτές οι καταστάσεις δε θεωρούνται κληρονομικές και σπάνια προσβάλλουν περισσότερα από ένα μέλος της ίδιας οικογένειας.

Μερικά χαρακτηριστικά αυτών των τύπων αρθρίτιδας παρέχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν λοιμώδεις αιτίες που πάνω σε ένα γενετικά προδιαθετημένο παιδί, δημιουργούν τη νόσο. Παρόλα αυτά δεν έχουν ταυτοποιηθεί ειδικές λοιμώδεις αιτίες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι διάφοροι αυτοί τύποι, παρόλο που έχουν σα κοινό χαρακτηριστικό τη φλεγμονή της άρθρωσης, συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά, μπορεί να απαιτούν διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία και μπορεί να έχουν διαφορετικές εκβάσεις

Υπάρχουν 3 τύποι νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας:

Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος –και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι καλά, όμως συχνά κάτι την προβληματίζει. Συχνά λοιπόν εμφανίζεται μέσα από τις σκέψεις της ένα λιοντάρι/λιονταράκι ο «Αγχολέων».

Μία Απάντηση