Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Άσκηση:

Παρατείνεται το επιτυχημένο ερευνητικό πρόγραμμα  για νοσούντες με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ)

Παρατείνεται το ερευνητικό πρόγραμμα που αναζητά νοσούντες  με ΡΑ και μελετά την επίδραση της άσκησης στην καρδιακή και πνευμονική τους λειτουργία, μετά από τη μεγάλη απήχηση και την επιτυχία που είχε.

Η έρευνα  διεξάγεται από την ελληνική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Wolverhampton του Ηνωμένου Βασιλείου – το έργο της οποίας έχει συμβάλει στη σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου – και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Η συμμετοχή στην εν λόγω έρευνα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, έχει διαμορφωθεί βάση διεθνών προτύπων και δεν επηρεάζει ή επηρεάζεται από την αγωγή ή φροντίδα που λαμβάνεται. Για περισσότερες πληροφορίες ή για συμμετοχή στην έρευνα, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, τηλ.: 210-8237302 & 6974065749 , ή να στείλουν email στο info@arthritis.org.gr

Τα οφέλη από την άσκηση είναι αναρίθμητα στη ΡΑ. Η θετική επίδρασή της σε κλινικές εκφράσεις της νόσου αφορά μεταξύ άλλων στην:

  1. Μείωση των επιπέδων φλεγμονής,
  2. Ελάττωση του πόνου,
  3. Επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου,
  4. Βελτίωση του αισθήματος κόπωσης,
  5. Ελάττωση του ρίσκου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου,
  6. Αύξηση της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας, που αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου,
  7. Βελτίωση της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας του σώματος, που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής

Αποτελέσματα ερευνών έχουν καθιερώσει πλέον στο εξωτερικό την άσκηση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αντιμετώπισης της ΡΑ, καθώς η εξατομικευμένη εφαρμογή της, βάσει των συγκεκριμένων αναγκών του εκάστοτε νοσούντα, συνιστά την ασφαλέστερη μέθοδο να βελτιωθεί σημαντικά η υγεία και η ποιότητα ζωής του. Ειδικότερα, η άσκηση δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ούτε προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει και στη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο νοσοκομείο και της διάρκειας νοσηλείας των νοσούντων.

Κομβικό ρόλο στις έρευνες αυτές έχουν κυρίως οι νοσούντες. Συγκεκριμένα, στο εξωτερικό λόγω της ύπαρξης ερευνών που αφορούν τη βελτίωση της αντιμετώπισης της νόσου και της άμεσης ενημέρωσης για τη σημασία τους, οι νοσούντες έχουν πλέον αντιληφθεί την αξία της συμμετοχής τους, καθώς έτσι συμβάλλουν στη βελτίωση των κατευθυντήριων οδηγιών, με αποτέλεσμα να αλλάζει αξιοσημείωτα ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και κατ’ επέκταση η υγεία και η ποιότητα ζωής τους.

Παρόλα αυτά, οι νοσούντες με ΡΑ στην Ελλάδα παραμένουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι, τόσο σε θέματα έρευνας, όσο και για τη σημασία της άσκησης, με αποτέλεσμα να παραμένουν σωματικά αδρανείςΑυτό είναι κάτι που πρέπει πλέον να αλλάξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, μιας και η διαμόρφωση της αντιμετώπισης της νόσου αποτελεί πράξη ευθύνης και μας αφορά όλους!

 

 

397/25/09.10.2019

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Alpha Public Relations τηλ. 210 3645 629,  κα Ρούλα Μητά r.mita@apr.com.gr  ή/και κα Καίτη Αντωνοπούλου k.antonopoulou@apr.com.gr